Genetic diversity of accessions of Lippia alba cultivated in Cruz das Almas, Bahia

Autores

  • Zuleide Silva de Carvalho Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas
  • Maria Angélica Pereira de Carvalho Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas
  • Weliton Antônio Bastos de Almeida Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas
  • Angélica Maria Lucchese Universidade Estadual de Feira de Santana, Departamento de Ciências Exatas
  • José Alberto Pereira Instituto Politécnico de Bragança, Escola Superior Agrária
  • Franceli da Silva Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Cruz das Almas, BA, Brasil

Palavras-chave:

chemotypes, cidreira, Verbenaceae

Resumo

Abstract: The composition of the essential oil of Lippia alba shows quantitative and qualitative variation, allowing the component’s separation into chemotypes. From this perspective, this study aimed to morphologically and chemically characterize Lippia alba accessions from the Germplasm Bank of the Center of Agricultural, Environmental, and Biological Sciences of Universidade Federal do Recôncavo da Bahia to deepen the knowledge about the genetic variability of the species. A cluster analysis was performed considering quantitative and qualitative descriptors simultaneously, according to Gower's algorithm. The genetic distance matrix was obtained by the UPGMA method, and the correlation coefficient was calculated. Two dissimilarity groups were formed (CCC: 0.9610**). The main dissimilarities were: Group 01: five to seven ligulate flowers, lilac-colored flower petals, lower values of height of the largest branch, leaf length, middle leaf lamina width, diameter of the central disk of the inflorescence, and higher values of essential oil content. Carvone and germacrene D were the major chemical constituents of this group; Group 02 the main dissimilarities were: eight to 11 ligulate flowers, light lilac colored flower petals, higher values of height of the largest branch, leaf length, middle leaf lamina width, diameter of the central disk of the inflorescence, and lower values of essential oil content. Geranial and neral were the major chemical constituents in this group. The highest essential oil contents were observed in accessions L05 (Group 1) and L06 (Group 2). The quantitative and qualitative morphological descriptors used in the study showed the existence of genetic diversity among the accessions evaluated.

Keywords: Chemotypes, Cidreira, Verbenaceae

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Biografia do Autor

Zuleide Silva de Carvalho, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas

Engenheira Agrônoma (UFRB)

Mestre em Recursos Genéticos Vegetais (UFRB)

Doutora em Ciências Agrárias (UFRB)

Weliton Antônio Bastos de Almeida, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia, Centro de Ciências Agrárias, Ambientais e Biológicas

Possui Graduação em Agronomia pela ESCOLA DE AGRONOMIA DA UNIVERSIDADE FEDERAL DA BAHIA (1985), Mestrado em Ciências Agrárias pela Universidade Federal da Bahia (1994) e Doutorado em Fitotecnia pela Universidade de São Paulo (2002). Atualmente é Reitor de Honra do Centro Universitário Maria Milza (UNIMAM) e Professor Adjunto Aposentado da Universidade Federal do Recôncavo da Bahia. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Anatomia e organografia de Plantas, atuando principalmente nos seguintes temas: biotecnologia, cultivo in vitro, micropropagação, cultura de tecidos, anatomia vegetal e plantas medicinais. Colaborador dos Programas de Pós-Graduação Stricto sensu do Centro Universitário Maria Milza: 1 - Mestrado em Desenvolvimento Regional e Meio Ambiente; 2 - Mestrado em Biotecnologia.

Angélica Maria Lucchese, Universidade Estadual de Feira de Santana, Departamento de Ciências Exatas

Possui graduação em Química Industrial pela Universidade Federal de Santa Maria e doutorado em Química Orgânica pela Universidade de São Paulo. Atualmente é professora titular da Universidade Estadual de Feira de Santana, docente nos Programas de Pós-graduação em Biotecnologia, Ciências Farmacêuticas e Recursos Genéticos Vegetais.Tem experiência na área de Química, com ênfase em Química dos Produtos Naturais, atuando principalmente nos seguintes temas: bioprospecção de espécies vegetais do semiárido e microorganismos associados para uso na industria farmacêutica, cosmética e de alimentos, óleos essenciais, isolamento e caracterização de metabólitos secundários.

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Publicado

2023-05-08

Como Citar

Carvalho, Z. S. de, Carvalho, M. A. P. de, Almeida, W. A. B. de, Lucchese, A. M., Pereira, J. A., & Silva, F. da. (2023). Genetic diversity of accessions of Lippia alba cultivated in Cruz das Almas, Bahia. MAGISTRA, 33((2023) Volume contínuo). Recuperado de https://www3.ufrb.edu.br/index.php/magistra/article/view/4430

Edição

Seção

Artigo Científico

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