Physiological and phytosanitary potential of cucumber seeds

Authors

  • Jucilayne Fernandes Vieira Universidade Federal de Pelotas
  • Cassyo de Araújo Rufino Universidade Federal de Pelotas
  • Lucicléia Mendes de Oliveira Universidade Federal de Pelotas
  • Acácio Figueiredo Neto Universidade Federal do Vale do São Francisco - UNIVASF
  • Francisco Amaral Villela Universidade Federal de Pelotas
  • Antonio Carlos Souza Albuquerque Barros Universidade Federal de Pelotas

Abstract

Abstract: Cucumber is a very important crop produced and consumed in Brazil. Its seeds have high commercial value and deserve special attention due to their physiological and sanitary quality. Therefore, studies aiming at determining seed vigor should be intensified because the germination test used for assessing the quality of seeds often shows no correlation with field emergence. The present study was carried out to evaluate the physiological and sanitary qualities of cucumber seed lots. The study was conducted at the Laboratory of Seed Analysis and at the greenhouse of the Department of Plant Science, at the Universidade Federal de Pelotas (UFPel). Four lots of cucumber seeds, cultivar ‘Aoidai’, were tested for the following features: germination, first count germination, accelerated aging, electrical conductivity, cold test, sanitary condition, and seedling emergence. The experimental design was completely randomized with four replications. Means were compared by Tukey test at 5% probability. It was concluded that the accelerated aging test showed efficiency to evaluate the physiological quality of cucumber seeds. However, the cold test, with evaluations at 3 and 5 days, proved to be the most efficient for distinguishing differences in vigor levels between the seed lots.The incidence of fungi associated with seeds of cucumber do not affect the physiological quality of the lots.

 Keywords: Cucumis sativus L., Vigor, Vegetable.

 

 

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Author Biography

Jucilayne Fernandes Vieira, Universidade Federal de Pelotas

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia (2007), com bolsa de iniciação científica do CNPq, na Embrapa Mandioca e Fruticultura Tropical com orientação de Zilton José Maciel Cordeiro. Realizou graduação sanduíche, com bolsa da CAPES, na University of Georgia (EUA), com orientação de Larry Morris. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em fitopatologia, fruticultura e sementes. É mestre em Agronomia/ Fitopatologia pelo Programa de Pós-Graduação da Universidade Federal de Lavras, com orientação de Mário Sobral de Abreu. Realizou pesquisas com ênfase em diagnose, microscopia eletrônica de varredura e controle de doenças do cafeeiro. Iniciou em 2009, o doutorado em ciência e tecnologia de sementes, com linha de pesquisa em análise, tratamento de sementes, fisiologia e sanidade de sementes de hortaliças pela Universidade Federal de Pelotas. Em 2011, realizou o doutorado sanduíche, com bolsa da CAPES, na Wageningen University, na Holanda, com orientação de Jan Van der Wolf, desenvolvendo trabalhos com biologia molecular na detecção e identificação de bactérias fitopatogênicas.

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Published

2018-11-30

How to Cite

Vieira, J. F., Rufino, C. de A., de Oliveira, L. M., Figueiredo Neto, A., Villela, F. A., & Barros, A. C. S. A. (2018). Physiological and phytosanitary potential of cucumber seeds. MAGISTRA, 29(3/4), 282–289. Retrieved from https://www3.ufrb.edu.br/index.php/magistra/article/view/4064

Issue

Section

Artigo Científico