Use of crushed açai seeds to produce seedlings

Authors

  • Raquel Santos da Silva Universidade Federal do Paraná
  • Aurenice Ribeiro da Silva Oliveira Universidade Federal do Pará
  • Juliana Simões Nobre Gama Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará, Campus Castanhal

Keywords:

Euterpe oleracea, Palm tree, organic substrates.

Abstract

With the increasing value of the açaí fruit (Euterpe oleracea Mart.) and the increase in areas cultivated on dry land, the demand for quality seedlings has intensified. As a result, more efficient substrate alternatives have been sought, with low cost, easy access and availability to the producer. As a way of reusing açaí seeds (agribusiness waste), this work aimed to evaluate different substrates formulated with crushed açaí seeds for the sustainable production of its seedlings. For this, six substrates were evaluated: T1 = Terra preta/earthworm humus (1:1); T2 = Black earth/crushed açaí seeds (1:1); T3 = Black earth/earthworm humus/açaí seeds crushed in proportions (1:1:1); T4 = Black earth/earthworm humus/açaí seeds crushed in proportions (2:1:1); T5 = Black earth/earthworm humus/açaí seeds crushed in proportions (3:1:1); and T6 = Commercial peat. The variables analyzed were the length of the aerial part, the diameter of the collar and dry mass of the aerial part and roots, evaluated at 30, 60, 90, 120, 180, 210 and 240 days after sowing. The experiment was conducted in a randomized block design, with four replications, distributed in a 6x7 factorial scheme (substrates x periods). It was observed that the T5 treatment presented the best results for the diameter of the collar and height of the seedlings, unlike commercial peat, which obtained the worst performance in the production of açaí seedlings. Therefore, the use of crushed açaí seeds in the substrate composition for the formation of açaí seedlings is an efficient and sustainable alternative.

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Author Biographies

Raquel Santos da Silva, Universidade Federal do Paraná

Engenheira Agrônoma formada pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará - Campus Castanhal, onde atuei como estagiária no Laboratório de Análises de Sementes do IFPA- Campus Castanhal, obtendo experiência na área de Sementes com pesquisas de germinação e armazenamento. Mestre em Botânica pela Universidade Federal do Paraná, onde atuei no Laboratório de Evolução Molecular de Algas e Plantas, possuindo experiência em, sequenciamento, montagem e anotação de genomas. Atualmente doutoranda em Bioinformática pela Universidade Federal do Paraná, atuando no Laboratório do Núcleo de Fixação de Nitrogênio (NFN), desenvolvendo projeto de genômica de bactérias fixadoras de nitrogênio. Aprimorando conhecimento sobre Linux, Bash, Python e HTML.

Aurenice Ribeiro da Silva Oliveira, Universidade Federal do Pará

Possui Graduação em Engenharia Agronômica pelo Instituto Federal de Educação, Ciência e tecnologia do Pará- IFPA- Campus Castanhal

Juliana Simões Nobre Gama, Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará, Campus Castanhal

Graduação e Mestrado em Agronomia pelo Centro de Ciências Agrárias da Universidade Federal da Paraíba. Doutorado em Ciências, com área de concentração em Ciência e Tecnologia de Sementes pela Universidade Federal de Pelotas, UFPel, RS. Professora de Ensino Básico, Técnico e Tecnológico do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA) - Campus Castanhal. Atua nos cursos Técnico em Agropecuária, Graduação em Agronomia, Especialização em produção de mudas, sementes e grãos na Amazônia e Especialização em Integração Lavoura Pecuária e Floresta (ILPF) na Amazônia. Compõe o Núcleo de Atendimento as pessoas com necessidades educacionais específicas (NAPNE) - Campus Castanhal; o Comitê de ética em pesquisa (CEP); o Comitê Permanente de Ensino, Pesquisa e Extensão (CEPE); o Núcleo Docente Estruturante do curso de Agronomia (NDE). Membro do Grupo de Pesquisa em Sementes e Mudas na Amazônia (GPSEM).

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Published

2024-09-20

How to Cite

Santos da Silva, R., Ribeiro da Silva Oliveira, A., & Simões Nobre Gama, J. (2024). Use of crushed açai seeds to produce seedlings. MAGISTRA, 34. Retrieved from https://www3.ufrb.edu.br/index.php/magistra/article/view/4773

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Artigo Científico

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