Genetic variation of surinam cherry based on characterization of fruits

Autores/as

  • Lucimário Pereira Bastos Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Maria Josirene Souza Moreira Bastos Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Everton Hilo de Souza Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Ila Adriane Maciel Faro Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Ana Cristina Vello Loyola Dantas Universidade Federal do Recôncavo da Bahia
  • Maria Angélica Pereira de Carvalho Costa Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Resumen

Abstract: The characterization of accessions of surinam cherry (Eugenia uniflora L.) is important to allow identification and selection of superior materials for commercial growing as well as for genetic improvement programs. The present study’s aim was to select surinam cherry accessions for raw consumption and/or industrial processing based on physical and chemical characterization of the fruits, as well as to select accessions for future genetic improvement efforts. Fruits were collected of 42 surinam cherry accessions in three consecutive years. Different methods were applied for their physical and chemical characterization. The data were submitted to descriptive analysis, correlation analysis between traits and multivariate analysis. The analyses of the fruits revealed high phenotypic variability. More than 70% of the accessions presented above pulp yield 75%, which is considered a high yield. Strong correlations were obtained, mainly between the physical characteristics related to production. The multivariate analysis allowed the formation of seven groups, with G4 and G7 containing the ten accessions (PIT-01, PIT-03, PIT-04, PIT-13, PIT-15, PIT-16, PIT-22, PIT-23, PIT-32 e PIT-33) of greatest interest for raw consumption and/or industrial processing, due to high pulp yield (> 65%) and high levels of soluble solids (SS), titratable acidity (TA) and SS/TA ratio. Phenotypic diversity exists among the genotypes evaluated, and all produce fruits with favorable traits for commercial exploitation and for use in genetic improvement programs.

 

Key words: Agro-industry, Eugenia uniflora L., Multivariate analysis.

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Biografía del autor/a

Everton Hilo de Souza, Universidade Federal do Recôncavo da Bahia

Doutor em Ciências (Energia Nuclear na Agricultura - Biologia na Agricultura e no Ambiente) pela Universidade de São Paulo com período sanduíche na University of Georgia. Mestre em Ciências Agrárias pela Universidade Federal do Recôncavo da Bahia e Engenheiro Agrônomo formado pela mesma instituição. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Reprodução de Plantas, Biologia da Polinização, Cultura de Tecidos, Melhoramento de Plantas e Citogenética, atuando principalmente nos seguintes temas: melhoramento genético vegetal, reprodução de plantas, palinologia, cultura de tecidos, citogenética, micropropagação, floricultura e fruticultura. Tem publicado 17 artigos em periódicos especializados no Brasil e no exterior e 7 capítulos de livros, além de vários outros aceitos e submetidos. Participou de diversos eventos no exterior e no Brasil com apresentação de mais de 120 resumos relacionados as áreas de atuação. 

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Publicado

2020-08-13

Cómo citar

Bastos, L. P., Bastos, M. J. S. M., Souza, E. H. de, Faro, I. A. M., Dantas, A. C. V. L., & Costa, M. A. P. de C. (2020). Genetic variation of surinam cherry based on characterization of fruits. MAGISTRA, 31, 512–522. Recuperado a partir de https://www3.ufrb.edu.br/index.php/magistra/article/view/4258

Número

Sección

Artigo Científico